Остров на пладне- Одбрани раскази Julio Cortázar

ISBN:

Published: 2005

Paperback

176 pages


Description

Остров на пладне- Одбрани раскази  by  Julio Cortázar

Остров на пладне- Одбрани раскази by Julio Cortázar
2005 | Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, AUDIO, mp3, RTF | 176 pages | ISBN: | 10.39 Mb

Остров на пладне е збирка раскази што нуди прецизен пресек на раскажувачкото творештво на аргентискиот мајстор на книжевната фантастика од втората половина на дваесеттиот век. Расказите на Кортасар истовремено се и реалистични и фантастични.

Односно,MoreОстров на пладне е збирка раскази што нуди прецизен пресек на раскажувачкото творештво на аргентискиот мајстор на книжевната фантастика од втората половина на дваесеттиот век. Расказите на Кортасар истовремено се и реалистични и фантастични. Односно, фантастичното произлегува од некоја сосема реалистична ситуација, од некоја секојдневна епизода што се случува меѓу обични луѓе.

Затоа една од главните идеи што се провлекува низ неговата книжевност е убедувањето дека е невозможно да се раздвои “реалното” од “нереалното”.

За Кортасар фантастичната книжевност не е само откривање на непознатото, туку и начин да се нагласи кршливоста на човекот кој не може да се спротистави на ирационалното што демне зад секој агол. Затоа, според Кортасар, фантастичната книжевност е една од формите на сознание кои отвораат пристап во мрачните области скриени во обичното секојдневие.

Во расказите застапени во оваа книга доминира принципот “уживање во приказната”. Сето тоа комбинирано со специфичната способност на авторот да го измеша интелектуалното со еротското, таинственото со парадоксот, предизвикува Кортасар да се чита како неповторлив маг на прозното творештво.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Остров на пладне- Одбрани раскази":


janekmonka.pl

©2012-2020 | DMCA | Contact us