CENTRUM WZORNICTWA POLSKIEGO

| PROJEKT KONCEPCYJNY
| WARSZAWA-POWIŚLE
| 2010-11

Obiekt położony obok nadwiślańskiej skarpy jest równocześnie zamknięciem pasa zieleni, a plac wejściowy jest przedłużeniem stoku.
Spadek terenu ukazuje podział budynku na dwie części: ekspozycyjną |introwertyczną| i usługową |ekstrawertyczną| położoną poniżej poziomu terenu i otwartą na skarpę.

Część usługowa oparta jest na siatce słupów 12x12m ze stropem bubbledeck oraz sufitem podwieszonym zawierającym przyłącza do mediów dla każdego z elementów siatki. Obiekt skomunikowany jest za pomocą dwóch trzonów które pełnią również funkcję konstrukcyjną.

Przestrzeń wystawiennicza jest formą otwartą wolną od podziałów, które ustawiane są wyłącznie na potrzeby ekspozycji. Na dachu budynku znajduje się taras widokowy z kawiarnią. Kondygnacje podziemne pełnią funkcje magazynowe, dostawcze oraz parkingowe. Elewacja frontowa pełni funkcję ekranu multimedialnego, a skrapa jest naturalną trybuną dla kina letniego. Budynek widziany z daleka jest białym gładkim prostopadłościanem, szeroki podest rysuje poziom terenu. Z bliskiej odległości dostrzega się poziom wejściowy oraz fakturę elewacji.



Możliwość komentowania jest wyłączona.